SUOMEN MERIPELASTUSSEURA

Suomen Meripelastusseura


Miekojärven Veneseuran pelastustoiminta on osa Suomen Meripelastusseuran toimintaa
. Kaikki Veneseuran jäsenet ovat samalla Suomen Meripelastusseuran jäseniä ja heille tulee Meripelastaja -lehti.

Meripelastusseura valvoo järvipelastuksen toimintaa, tekee mm. aluskatsastukset ja avustaa kaluston hankinnassa. Veneseuran tehtävänä on pelastusaluksen ylläpito ja vapaaehtoisen henkilökunnan rekrytointi.

Pelastusalusten ympärivuorokautista päivystystä avovesikaudella niin Miekojärvellä kuin muuallakin Suomessa ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Veneilytaidot kuntoon ennen kesää

Mitä kaikkea veneen päällikön vastuulle kuuluukaan? Entä mikä ero on päälliköllä ja kuljettajalla? Ennakoinnilla ja varautumisella pyritään välttämään vesillä hätään joutuminen. Joskus onnettomuus kuitenkin tapahtuu kaikesta huolimatta. Osaatko toimia silloin?

Tulevaan veneilykesään kannattaa valmistautua opiskelemalla tai kertaamalla tärkeät tiedot ja taidot Meripelastusseuran Veneilytaito.fi -kursseilla. Kurssit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Aloita koulutus

Meripelastusseuran Veneilytaito.fi-verkkokoulutusohjelmassa teemoina ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti ja Toiminta hätätilanteessa. Suosituimpia osioita ovat veneen päällikön vastuut ja tehtävät, muistilista vesille lähtöön sekä pelastusliivien käyttö ja huolto.

Meripelastusseuran tehtäviin kuuluu vesillä hätään joutuneiden auttamisen lisäksi onnettomuuksien ennaltaehkäisy ja hyvän merimiestavan edistäminen. Tavoitteena on tehdä vesillä liikkumisesta kaikille turvallisempaa ja mukavampaa.

Veneilykausi 2023 oli Miekojärvellä jälleen vilkas

Pelastusvene Tiirapaasi päivysti Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Järvipelastuksen väki osallistui kesän aikana mm. hätä-ensiapu -koulutukseen. Kesän yleisötapahtumissa tehtiin Tiirapaasia ja järvipelastuskalustoa tunnetuksi. Yleisö pääsi myös mukaan koeajoille, jotka toimivat samalla järvipelastajien ajoharjoituksina.

Vilkas veneilykesä toi Miekojärvellekin monenlaista liikkujaa. Hellepäivinä vesillä olivat melojat, purjehtijat, suppilaudat, vesiskootterit, jigi-kalastajat, vetouistelijat ja ammattikalastajat. Kulunut kesä oli järvipelastukselle poikkeuksellisen hiljainen. Hälytys- ja avustustehtäviä oli vain yksi.

Kesällä 2023 Tiirapaasiin hankittiin puhelin, joka on avustustehtävissä mukana veneessä. Suomen Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg ja koulutuspäällikkö Jaakko Heikkilä kävivät vieraisilla. Miekojärven Veneseuran kommodori Jukka Sirkkala sekä sihteeri Seppo Joona isännöivät ja esittelivät toimintaa ja järvipelastuksen kalustoa. Neuvotteluissa pohjustettiin Meripelastusseuran, järvipelastuksen ja Lapin pelastuslaitoksen tulevaa
yhteistyötä sekä suunniteltiin järvipelastajien koulutusta Miekojärvelle tulevalle kesälle 2024.

Tulevan veneilykauden alkuun on vielä hetki aikaa. Jo tässä vaiheessa Miekojärven veneseuran järvipelastus toivottaa turvallista veneilykautta 2024.

Järvipelastajille tarkoitettu Pelastuksen peruskurssi järjestetään Miekojärvellä Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa 25.-26.5.2024 yhteistyössä Suomen meripelastusseuran kanssa. Peruskurssilla annetaan tietoja ja taitoja toimia pelastusvene Tiirapaasilla sekä eri tyyppisissä avustus- ja pelastustehtävissä. Kurssille voivat osallistua kaikki perusterveet asiasta kiinnostuneet. Suomen Meripelastusseuralta tulee ko. viikonvaihteeseen kolme eri kouluttajaa. Meripelastusseura edellyttää tulevaisuudessa, että kaikki eri avustus-/pelastustehtävissä Miekojärvellä ja Tiirapaasilla toimivat ovat käyneet em. pelastuksen peruskurssin. 

Meripelastusseuran toimintaa vuonna 2023
Veneen tekninen vika tai huollon laiminlyönti yleisin syy ongelmiin vesillä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat viime vuonna yhteensä 1790 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Miekojärvi kuuluu Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueeseen ja siellä tehtäviä oli 113. Avustettuja aluksia koko Meripelastusseuran toiminta-alueella oli 1.508 ja pelastettuja henkilöitä 5 ja aluksia 19. Yhteensä apua sai yli 3.233 ihmistä.

Valtaosa tehtävistä johtuu edelleen jonkinlaisesta veneen yllättävästä teknisestä viasta, huollon laiminlyönnistä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäälliikkö Marko Stenberg muistuttaa veneilijöitä myös veneiden kiinnityksistä. -”Tällä kaudella on ollut poikkeuksellisen paljon kiinnityksistään irronneita, laituriin uponneita tai karkuteille lähteneitä veneitä. Veneiden kiinnitykset kannattaa käydä tarkistamassa säännöllisesti ja erityisesti aina, kun on luvassa kovaa tuulta.

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkaa toukokuun alussa tai pohjoisempana heti jäätilanteen salliessa.

Apua Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30

Trossi-numero palvelee veneilijöitä 1.5.-31.10. ympäri vuorokauden.

Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Vuonna 2023:

0
Ihmistä pelastettiin tod.näk. menehtymiseltä
0
Pelastus- ja avunantotehtäviä
0
Ihmistä sai vapaaehtoisilta apua
0
Hälytystä kiireellisiin pelastustehtäviin

Yhteystiedot

Miekojärven Veneseura
Sinetänrinteentie 42,
97220 SINETTÄ
 0400 179 024 / sihteeri Seppo Joona
seppo.joona54 (@) gmail.com

Kommodori:
Jukka Sirkkala
 0400 228 590
jukka_sirkkala (@) msn.com