SUOMEN MERIPELASTUSSEURA

Suomen Meripelastusseura


Miekojärven Veneseuran pelastustoiminta on osa Suomen Meripelastusseuran toimintaa
. Kaikki Veneseuran jäsenet ovat samalla Suomen Meripelastusseuran jäseniä ja heille tulee Meripelastaja -lehti.

Meripelastusseura valvoo järvipelastuksen toimintaa, tekee mm. aluskatsastukset ja avustaa kaluston hankinnassa. Veneseuran tehtävänä on pelastusaluksen ylläpito ja vapaaehtoisen henkilökunnan rekrytointi.

Pelastusalusten ympärivuorokautista päivystystä avovesikaudella niin Miekojärvellä kuin muuallakin Suomessa ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Suomen Meripelastusseura täyttää tänä vuonna 125 vuotta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii juhlavuoden suojelijana. Tasavallan presidentin tervehdys meripelastusseuralle

Veneilytaidot kuntoon ennen kesää

Mitä kaikkea veneen päällikön vastuulle kuuluukaan? Entä mikä ero on päälliköllä ja kuljettajalla? Ennakoinnilla ja varautumisella pyritään välttämään vesillä hätään joutuminen. Joskus onnettomuus kuitenkin tapahtuu kaikesta huolimatta. Osaatko toimia silloin?

Tulevaan veneilykesään kannattaa valmistautua opiskelemalla tai kertaamalla tärkeät tiedot ja taidot Meripelastusseuran Veneilytaito.fi -kursseilla. Kurssit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Aloita koulutus

Meripelastusseuran Veneilytaito.fi-verkkokoulutusohjelmassa teemoina ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti ja Toiminta hätätilanteessa. Suosituimpia osioita ovat veneen päällikön vastuut ja tehtävät, muistilista vesille lähtöön sekä pelastusliivien käyttö ja huolto.

Meripelastusseuran tehtäviin kuuluu vesillä hätään joutuneiden auttamisen lisäksi onnettomuuksien ennaltaehkäisy ja hyvän merimiestavan edistäminen. Tavoitteena on tehdä vesillä liikkumisesta kaikille turvallisempaa ja mukavampaa.

Veneilykausi 2021 oli Miekojärvellä poikkeuksellisen vilkas

Pelastusvene Tiirapaasi päivysti Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Järvipelastuksen väki esitteli veneen toimintaa Lapin pelastuslaitoksen Ylitornion VPK:n henkilöstölle pariinkin otteeseen. Kesän yleisötapahtumissa tehtiin Tiirapaasia ja järvipelastuskalustoa tunnetuksi. Yleisö pääsi myös mukaan koeajoille, jotka toimivat samalla järvipelastajien ajoharjoituksina.

Vilkas veneilykesä toi Miekojärvellekin monenlaista liikkujaa. Hellepäivinä vesillä olivat melojat, purjehtijat, suppilaudat, vesiskootterit, jigi-kalastajat, vetouistelijat ja ammattikalastajat. Onnekkaasti menneenä kesänä ei ollut varsinaisia hälytystehtäviä. Retkeilypuolella paloi Metsähallituksen Raakonniemen kelolaavu. Valitettavasti tuon palon sammuttamiseen järvipelastajat eivät saaneet hälytystä.

Kesän 2022 suunnitelmissa on, että Tiirapaasiin uusitaan ja parannetaan mm. ensiapukalustoa. Tulossa on mm. uusi ensiapureppu ja taittopaarit.

Turvallista veneilykautta 2022 toivottaa Miekojärven Veneseuran järvipelastus

Meripelastusseuran toimintaa vuonna 2021

Meripelastusseuran tilastojen mukaan avuntarpeessa vesillä on useinmiten alle 15-metrinen moottorilla kulkeva huvivene. Suurimmassa osassa tapauksia veneilijä joutuu pulaan aluksen teknisen vian tai huollon laiminlyönnin vuoksi.

Meripelastajien näkökulmasta viime kesä muistutti paljon edeltäjäänsä. Koronapandemia ja lämmin sää lisäsivät vesilläliikkujien määrää, ja liikkeellä oli paljon uusia kokemattomampia veneilijöitä. Tämä näkyi merimiestaitojen puutteesta ja erilaisista virhearvioinneista johtuvina ongelmina, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg kertoo.

Kiireisin kausi 2021 oli Suomenlahden vapaaehtoisilla, jotka hoitivat 30% kaikista Meripelastusseuran tehtävistä. Tapahtumia riitti myös Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistöissä (24%). Saaristomeren osuus oli 21% ja Vuoksen vesistön 18%. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueen yhteenlaskettu osuus oli n. 7%.

Päivystyskausi 2022 alkoi etelässä vappuna

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkaa toukokuun alussa tai pohjoisempana heti jäätilanteen salliessa.

Apua Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30

Trossi-numero palvelee veneilijöitä 1.5.-31.10. ympäri vuorokauden.

Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Vuonna 2021:

0
Ihmistä pelastettiin tod.näk. menehtymiseltä
0
Pelastus- ja avunantotehtäviä
0
Ihmistä sai vapaaehtoisilta apua
0
Hälytystä kiireellisiin pelastustehtäviin

Yhteystiedot

Miekojärven Veneseura
Sinetänrinteentie 42,
97220 SINETTÄ
 0400 179 024 / sihteeri Seppo Joona
seppo.joona (@) pp.inet.fi

Kommodori:
Jukka Sirkkala
 0400 228 590
jukka_sirkkala (@) msn.com