SUOMEN MERIPELASTUSSEURA

Suomen Meripelastusseura


Miekojärven Veneseuran pelastustoiminta on osa Suomen Meripelastusseuran toimintaa
. Kaikki Veneseuran jäsenet ovat samalla Suomen Meripelastusseuran jäseniä ja heille tulee Meripelastaja -lehti.

Meripelastusseura valvoo järvipelastuksen toimintaa, tekee mm. aluskatsastukset ja avustaa kaluston hankinnassa. Veneseuran tehtävänä on pelastusaluksen ylläpito ja vapaaehtoisen henkilökunnan rekrytointi.

Pelastusalusten ympärivuorokautista päivystystä avovesikaudella niin Miekojärvellä kuin muuallakin Suomessa ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Veneilytaidot kuntoon ennen kesää

Mitä kaikkea veneen päällikön vastuulle kuuluukaan? Entä mikä ero on päälliköllä ja kuljettajalla? Ennakoinnilla ja varautumisella pyritään välttämään vesillä hätään joutuminen. Joskus onnettomuus kuitenkin tapahtuu kaikesta huolimatta. Osaatko toimia silloin?

Tulevaan veneilykesään kannattaa valmistautua opiskelemalla tai kertaamalla tärkeät tiedot ja taidot Meripelastusseuran Veneilytaito.fi -kursseilla. Kurssit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Aloita koulutus

Meripelastusseuran Veneilytaito.fi-verkkokoulutusohjelmassa teemoina ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti ja Toiminta hätätilanteessa. Suosituimpia osioita ovat veneen päällikön vastuut ja tehtävät, muistilista vesille lähtöön sekä pelastusliivien käyttö ja huolto.

Meripelastusseuran tehtäviin kuuluu vesillä hätään joutuneiden auttamisen lisäksi onnettomuuksien ennaltaehkäisy ja hyvän merimiestavan edistäminen. Tavoitteena on tehdä vesillä liikkumisesta kaikille turvallisempaa ja mukavampaa.

Veneilykausi 2022 oli Miekojärvellä jälleen vilkas

Pelastusvene Tiirapaasi päivysti Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Järvipelastuksen väki kouluttautui kesän aikana mm. sammutuskaluston käytössä ja perehtymällä uusiin Suomen Meripelastusseuralta saatuihin varusteisiin. Kesän yleisötapahtumissa tehtiin Tiirapaasia ja järvipelastuskalustoa tunnetuksi. Yleisö pääsi myös mukaan koeajoille, jotka toimivat samalla järvipelastajien ajoharjoituksina.

Vilkas veneilykesä toi Miekojärvellekin monenlaista liikkujaa. Hellepäivinä vesillä olivat melojat, purjehtijat, suppilaudat, vesiskootterit, jigi-kalastajat, vetouistelijat ja ammattikalastajat. Kulunut kesä oli järvipelastuksellekin poikkeuksellisen vilkas. Hälytys- ja avustustehtäviä oli yhteensä 6.

Kesällä 2022 Tiirapaasiin uusittiin Suomen meripelastusseuran avustuksella turvavarusteita ja ensiapukalustoa: 2 kpl uusia pelastustakkeja, taittopaarit sekä vedenkestävä ensiapulaukku. Lisäksi veneseuran hankki Tiirapaasiin käynnistysbuusterin veneilijöiden avustustehtäviin, kuten moottovirran loppumistilanteisiin sekä Tiirapaasille ylläpitolaturin kylmiin syksyn olosuhteisiin.

Tulevan veneilykauden alkuun on vielä hetki aikaa. Jo tässä vaiheessa Miekojärven veneseuran järvipelastus toivottaa kuitenkin turvallista veneilykautta 2023

Meripelastusseuran toimintaa vuonna 2022
Veneen tekninen vika tai huollon laiminlyönti yleisin syy ongelmiin vesillä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat viime vuonna yhteensä 1711 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Kiireelliseen viranomaisen johtamaan pelastustehtävään lähdettiin 643 kertaa ja 22 ihmistä pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.

Noin kaksi kolmannesta vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä oli eriasteisia avunantotehtäviä, joita suoritettiin 1068.  Yhteensä apua sai 3296 ihmistä ja 1438 alusta. Lisäksi Meripelastusseuran jäsenyhdistykset panostivat veneilyturvallisuuden parantamiseen hoitaen 431 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää ympäri maata.

Kaikista tehtävistä noin kolmannes osui Suomenlahdelle, kun taas Päijänteen ja Kokemäenjoen, Vuoksen vesistön sekä Saaristomeren osuudet kokonaistehtävämäärästä olivat kaikki 20 prosentin tuntumassa. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen osuus oli yhteensä noin 7 prosenttia. Kolme eniten tehtäviä suorittanutta yhdistystä olivat Helsingin Meripelastusyhdistys, Turun Meripelastusyhdistys ja Espoon Meripelastajat.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (876 tapahtumaa).

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkaa toukokuun alussa tai pohjoisempana heti jäätilanteen salliessa.

Apua Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30

Trossi-numero palvelee veneilijöitä 1.5.-31.10. ympäri vuorokauden.

Vaaratilanteissa vesillä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Vuonna 2022:

0
Ihmistä pelastettiin tod.näk. menehtymiseltä
0
Pelastus- ja avunantotehtäviä
0
Ihmistä sai vapaaehtoisilta apua
0
Hälytystä kiireellisiin pelastustehtäviin

Yhteystiedot

Miekojärven Veneseura
Sinetänrinteentie 42,
97220 SINETTÄ
 0400 179 024 / sihteeri Seppo Joona
seppo.joona54 (@) gmail.com

Kommodori:
Jukka Sirkkala
 0400 228 590
jukka_sirkkala (@) msn.com