JÄRVIPELASTUSTOIMINTA

Järvipelastajat ja pelastusvene Tiirapaasi hälytetään Hälytyskeskuksen kautta: KUN ON HÄTÄ – SOITA 112.

Tiirapaasin pelastuskalustoon kuuluu tutka navigointiin, gps-navigaattori, kaikuluotain, etsintävalonheittimet, hinausköydet, heittoliinat, kiikari, hätäraketit, käsisammuttimet, käynnityskaapelit, neljä pintapelastuspukua (miehistö), kantopaarit, ensiapulaukut, kelluntatakkeja, hypotermiasuojat ja sammutinpumppu (moottorikäyttöinen).

Pelastusvene Tiirapaasi on valmiudessa Miekojärven Sirkkakosken kala- ja venesatamassa käytännössä koko avovesikauden ajan, toukokuulta lokakuuhun. Ympärivuorokautista päivystystä ylläpidetään palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Pelastushelikopterin varalaskupaikka

löytyy Miekojärven itärannalta järven keskiosilta läheltä veneseuran Mäntylaen virkistys- ja koulutuskeskusta. Pelastustöiden kannalta tärkeä varalaskupaikka saatiin Miekojärven Veneseuran, Vapepan ja  Metsähallituksen yhteistyönä.

Sivun yläkuva: Pelastushelikopteri laskeutui varalaskupaikalle pelastusharjoituksen yhteydessä.


Järvipelastuksen pelastustehtävät

Yleensä hälytystehtävät tulevat hälytyskeskuksen kautta tekstiviestinä veneseuran vapaaehtoisille järvipelastajille.

Pelastushelikopterin varalaskupaikka_kyltit

Järvipelastuksen avustustehtävät

Ei niin kiireisinä -tehtävissä avustamme Pellon ja Ylitornion pelastuslaitoksia päivystäjien toimeksiantona. Avustuskutsuja tulee joskus myös suorina kontakteina järvipelastajille. Tiirapaasin avustustehtäviä ovat olleet mm. veneiden hinaukset (moottorien virran loppuminen tai rikkoutuminen, polttoaineiden loppuminen), saunapalojen, kodan ja metsän sammuttaminen, pelastuslaitoksen avustaminen hukkuneiden etsinnöissä, loukkaantuneiden retkeilijöiden hakeminen, pelastushelikopterin avustaminen loukkaantuneen veneilijän siirrossa, poijusta irronneen purjeveneen pelastaminen pohjoismyrskyssä jne. Avustustehtäviä on ollut myös kalastajille ja metsästysseuran väelle sekä Miekojärven laitureiden ja turvalaitteiden kunnostustöissä jne.

Veneilykausi 2022 oli jälleen Miekojärvellä vilkas

Pelastusvene Tiirapaasi päivysti Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Järvipelastuksen väki kouluttautui kesän aikana mm. sammutuskaluston käytössä ja perehtymällä uusiin Suomen Meripelastusseuralta saatuihin varusteisiin. Kesän yleisötapahtumissa tehtiin Tiirapaasia ja järvipelastuskalustoa tunnetuksi. Yleisö pääsi myös mukaan koeajoille, jotka toimivat samalla järvipelastajien ajoharjoituksina.

Vilkas veneilykesä toi Miekojärvellekin monenlaista liikkujaa. Hellepäivinä vesillä olivat melojat, purjehtijat, suppilaudat, vesiskootterit, jigi-kalastajat, vetouistelijat ja ammattikalastajat. Kulunut kesä oli järvipelastuksellekin poikkeuksellisen vilkas. Hälytys- ja avustustehtäviä oli yhteensä 6.

Kesällä 2022 Tiirapaasiin uusittiin Suomen meripelastusseuran avustuksella turvavarusteita ja ensiapukalustoa: 2 kpl uusia pelastustakkeja, taittopaarit sekä vedenkestävä ensiapulaukku. Lisäksi veneseuran hankki Tiirapaasiin käynnistysbuusterin veneilijöiden avustustehtäviin, kuten moottovirran loppumistilanteisiin sekä Tiirapaasille ylläpitolaturin kylmiin syksyn olosuhteisiin.

Tulevan veneilykauden alkuun on vielä hetki aikaa. Jo tässä vaiheessa Miekojärven veneseuran järvipelastus toivottaa kuitenkin turvallista veneilykautta 2023

Jokainen veneilijä voi auttaa

Kun hätä on suuri, jokainen veneilijä on velvollinen auttamaan tai pelastamaan. Kokenut veneilijä voi myös opastaa uusia veneilijöitä mm. reittivalinnoissa.

Kerro reittisuunnitelmistasi

Jätä aina viesti veneily- tai retkisuunnitelmastasi omaisillesi, tuttavillesi tai majapaikkaasi.

Auta oikein

Mikäli löydät tajuissaan olevan hypotermisen ihmisen, älä auttaessasi aiheuta hänelle lisähaittaa. Estä lisäjäähtyminen, älä hiero, älä anna alkoholia tai tupakkaa äläkä vie saunaan. Toimita uhri huoneenlämpöön ja soita heti hätänumeroon saadaksesi uhri jatkohoitoon.

Vedestä pelastaessasi noudata RAP-menetelmää (rauhoita ja rauhoitu – apuväline – pelasta)

Yhteystiedot

Miekojärven Veneseura
Sinetänrinteentie 42,
97220 SINETTÄ
 0400 179 024 / sihteeri Seppo Joona
seppo.joona54 (@) gmail.com

Kommodori:
Jukka Sirkkala
 0400 228 590
jukka_sirkkala (@) msn.com