JÄRVIPELASTUSTOIMINTA

Järvipelastajat ja pelastusvene Tiirapaasi hälytetään Hälytyskeskuksen kautta: KUN ON HÄTÄ – SOITA 112.

Tiirapaasin pelastuskalustoon kuuluu tutka navigointiin, gps-navigaattori, kaikuluotain, etsintävalonheittimet, hinausköydet, heittoliinat, kiikari, hätäraketit, käsisammuttimet, käynnityskaapelit, neljä pintapelastuspukua (miehistö), kantopaarit, ensiapulaukut, kelluntatakkeja, hypotermiasuojat ja sammutinpumppu (moottorikäyttöinen).

Pelastusvene Tiirapaasi on valmiudessa Miekojärven Sirkkakosken kala- ja venesatamassa käytännössä koko avovesikauden ajan, toukokuulta lokakuuhun. Ympärivuorokautista päivystystä ylläpidetään palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Pelastushelikopterin varalaskupaikka

löytyy Miekojärven itärannalta järven keskiosilta läheltä veneseuran Mäntylaen virkistys- ja koulutuskeskusta. Pelastustöiden kannalta tärkeä varalaskupaikka saatiin Miekojärven Veneseuran, Vapepan ja  Metsähallituksen yhteistyönä.

Sivun yläkuva: Pelastushelikopteri laskeutui varalaskupaikalle pelastusharjoituksen yhteydessä.


Järvipelastuksen pelastustehtävät

Yleensä hälytystehtävät tulevat hälytyskeskuksen kautta tekstiviestinä veneseuran vapaaehtoisille järvipelastajille.

Pelastushelikopterin varalaskupaikka_kyltit

Järvipelastuksen avustustehtävät

Ei niin kiireisinä -tehtävissä avustamme Pellon ja Ylitornion pelastuslaitoksia päivystäjien toimeksiantona. Avustuskutsuja tulee joskus myös suorina kontakteina järvipelastajille. Tiirapaasin avustustehtäviä ovat olleet mm. veneiden hinaukset (moottorien virran loppuminen tai rikkoutuminen, polttoaineiden loppuminen), saunapalojen, kodan ja metsän sammuttaminen, pelastuslaitoksen avustaminen hukkuneiden etsinnöissä, loukkaantuneiden retkeilijöiden hakeminen, pelastushelikopterin avustaminen loukkaantuneen veneilijän siirrossa, poijusta irronneen purjeveneen pelastaminen pohjoismyrskyssä jne. Avustustehtäviä on ollut myös kalastajille ja metsästysseuran väelle sekä Miekojärven laitureiden ja turvalaitteiden kunnostustöissä jne.

Veneilykausi 2021 oli Miekojärvellä poikkeuksellisen vilkas

Pelastusvene Tiirapaasi päivysti Sirkkakosken vene- ja kalasatamassa. Järvipelastuksen väki esitteli veneen toimintaa Lapin pelastuslaitoksen Ylitornion VPK:n henkilöstölle pariinkin otteeseen. Kesän yleisötapahtumissa tehtiin Tiirapaasia ja järvipelastuskalustoa tunnetuksi. Yleisö pääsi myös mukaan koeajoille, jotka toimivat samalla järvipelastajien ajoharjoituksina.

Vilkas veneilykesä toi Miekojärvellekin monenlaista liikkujaa. Hellepäivinä vesillä olivat melojat, purjehtijat, suppilaudat, vesiskootterit, jigi-kalastajat, vetouistelijat ja ammattikalastajat. Onnekkaasti menneenä kesänä ei ollut varsinaisia hälytystehtäviä. Retkeilypuolella paloi Metsähallituksen Raakonniemen kelolaavu. Valitettavasti tuon palon sammuttamiseen järvipelastajat eivät saaneet hälytystä.

Kesän 2022 suunnitelmissa on, että Tiirapaasiin uusitaan ja parannetaan mm. ensiapukalustoa. Tulossa on mm. uusi ensiapureppu ja taittopaarit.

Turvallista veneilykautta 2022 toivottaa Miekojärven Veneseuran järvipelastus

Jokainen veneilijä voi auttaa

Kun hätä on suuri, jokainen veneilijä on velvollinen auttamaan tai pelastamaan. Kokenut veneilijä voi myös opastaa uusia veneilijöitä mm. reittivalinnoissa.

Kerro reittisuunnitelmistasi

Jätä aina viesti veneily- tai retkisuunnitelmastasi omaisillesi, tuttavillesi tai majapaikkaasi.

Auta oikein

Mikäli löydät tajuissaan olevan hypotermisen ihmisen, älä auttaessasi aiheuta hänelle lisähaittaa. Estä lisäjäähtyminen, älä hiero, älä anna alkoholia tai tupakkaa äläkä vie saunaan. Toimita uhri huoneenlämpöön ja soita heti hätänumeroon saadaksesi uhri jatkohoitoon.

Vedestä pelastaessasi noudata RAP-menetelmää (rauhoita ja rauhoitu – apuväline – pelasta)

Yhteystiedot

Miekojärven Veneseura
Sinetänrinteentie 42,
97220 SINETTÄ
 0400 179 024 / sihteeri Seppo Joona
seppo.joona (@) pp.inet.fi

Kommodori:
Jukka Sirkkala
 0400 228 590
jukka_sirkkala (@) msn.com