Kommodorin jäsenkirje 1.2022

Miekojärven veneseura | Kommodorin jäsenkirje 1.2022

Tervehdys veneseuralaiset,

Nyt on kevään upeimmat kelit, aurinko paistaa – näistä on syytä nauttia 🙂

Huhtikuu on tarkoittanut jo 32 vuonna, että kesää lähdetään miettimään Miekojärven Uutisten kautta. Lehti on ollut meille ikkuna, jonka olemme saaneet avata niin Miekojärven omalle väelle kuin tänne tuleville vieraille. Kun maakunta-arkisto pyysi Sepolta jotain Miekojärven Uutisten puuttuvaa lehteä, niin silloin tuli ajatus että ehkä tekemäämme kotoista kulttuurilehteä arvostetaan. Nykyinen Lapin maakuntavaltuuston hallituksen pj. ja Pellon ja Ylitornion entinen kunnanjohtaja Tapani Melaluoto totesi taannoin, että kun Miekojärvi Uutiset löytyy laatikosta niin kesä alkaa.

Kommodori päätoimittajan työssä

No työ on kovasti tämän vuoden lehden osalta alkumetreillä.

Isoja Miekojärveen liittyviä tärkeitä asioita ratkeaa mahdollisesti tulevan kesän kynnyksellä. Miekojärvi – Napapiirin Helmi, jonka seuramme edesmennyt jäsen Lanko Pekka aikanaan loihti lausuman omassa saagassaan. Tuleeko Helmestä kansallispuisto ja päättävätkö kuntapoliitikot pistää hakemuksen vetämään Ympäristöministeriöön. Sen pitäisi tapahtua tämän vuoden aikana.

Paikallista väkeä – kylien asukkaita, mökkiläisiä, luontoihmisiä ja yrittäjiä on kuultu ja he ovat saaneet sanoa mielipiteensä. Sirkkakosken tilaisuudessa saimme olla mukana ja laajasti ilmapiiri oli innostunut ja nähtiin, että Länsi-Lappi ansaitsee oman kansallispuistonsa.

Toinen pitkäaikainen haave on, että voisiko Tornionjoen lohi ja uhanalainen taimen sekä vaellussiika nousta joskus Miekojärven jo virtavesikunnostetuille latvavesille kutemaan. Tengeliönjoen Portimokosken kalatiesuunnitelmat ovat valmiina ja ne on lähdössä luvitukseen ja rahoituksen hakuun. Tämä pitäisi tapahtua toukokuun 18. päivään mennessä, silloin hanke esitellään julkisesti.

Tulevaisuutta on vaikea arvata, mutta omalta osaltamme voimme varmasti vaikuttaa positiivisesti siihen, että yhteinen rakkaus ja huolenaihe Miekojärvi voisi voida vieläkin paremmin.

Toivon, että jäsenistö voisi osallistua Veneseuran yhteisiin talkoisiin ja tapahtumiin. Isoin on varmasti heinäkuussa 12.-17.7. – Uistelumaraton ja kalamarkkinat, joihin pääsee eri talkootehtäviin tiistaista sunnuntaihin. Sitä ennen on tärkeät siivous- ja pihatalkoot Mäntylaessa. Ajankohta ilmoitetaan lähempänä.

Järvipelastusryhmän puhelinnumeroita päivitetään. Jos halut tulla mukaan hälytysryhmään, ilmoittaudu 30.4.22 mennessä Jukalle 0400 228590 tai Koskelan Ilkalle 0400 393215.

Sitoutuminenhan tarkoittaa sitä, että jos olet paikalla mökillä tai järvellä ja saat aluehälytyskeskuksen hälytyksen puhelimeesi kun jotain tapahtuu Miekojärvellä (veneongelma, tulipalo jne), niin lähdet auttamaan joko Tiirapaasille tai vaikka omalla veneelle jos sinulla on siihen mahdollisuus. Tiirapaasilla olemme pyrkineet siihen, että vähintään kaksi on lähdössä mukaan.

Seuran tapahtumia ja tiedottamista voitte seurata myös Veneseuran fb-sivuilta: miekojarvi.fi

 

Kevätterveisin kommodori Jukka ja kommodorska Päivi

 

PS. Miekojärven Uutisten mediakortti löytyy kotisivujen etusivulta. Jos tiedät yrityksen, joka voisi tulla mukaan lehteemme, ota mediakortista kopio ja vie henkilökohtaisesti se yrittäjille. Sieltä löytyy hinnat ja yhteyshenkilöiden tiedot.

 

Miekojärven Uutiset 2022 työn alla – Mediakortti löytyy veneseuran kotisivuilta

Miekojärven Uutisten 32. vuosikerta on siis työn alla niin juttujen kuin mainosmyynnin osalta. Miekojärven Uutisten materiaali pitää luovuttaa painoon 25.5. mennessä. Juttu- tai uutisvinkkejä sekä valokuvia järveltä ja veneestä voi laittaa vielä tulemaan.

Tulevan lehden juttuaiheina / teemoina ovat mm.

Miekojärvi – Napapiirin Helmi -kansallispuiston toteutusselvitys valmis
Nouseeko Tornionjoen lohi Miekojärveen – Portimokosken kalatiehanke
Euroopan Pohjoisinta kuhaa – herkkua Miekojärveltä
Vetouistelun Uistelumaraton 100+5h & Suuri Uistintesti & Tuoreen kalan kala- ja käsityöläismarkkinat heinäkuussa
Veneala porskuttaa noususuhdanteessa
Ylitorniolainen Tanja Joona Metsähallituksen hallitukseen
Sirkkakosken satama sai uuden laiturin
Sirkkakosken kalasatamahalliin energiaa aurinkopaneleista
Metsähallituksen toimet Miekojärvellä

Miekojärven Uistelulumaraton 100+5h ja Suuri Uistintesti 2022 | 12. – 17.7.2022

Tulevana kesänä suuressa uistintestissä testataan 8 valmistajan uistimia. Mukana ovat Heta-, Jade-, Jesse-, JiiÄr-, Jenna-, Kilikero-, Sepen Tuuri– ja Toha-vaaput. Tapahtumaviikon yhteistyökumppaneina jatkavat myös SEO Mäki Ylitornio-Pello sekä Pello Suomen kalastuspääkaupunki.

Uisteluvuorot tulevat olemaan klo 7-15, 15-21 ja 21-07. Vuorojenvaihdot ja uisteluvuoron kalojen tuonti satamaan Sirkkakosken satamalaiturilla siis klo 7, 15 ja 21. Venekunnat pitävät kirjaa mm. millä vaapulla, mitä kalaa, paljonko painaa ja mikä oli saantipaikka.
Kala- ja käsityöläismarkkinat sekä Nyt nappaa -kirpputori Sirkkakosken satamassa joka päivä klo 15-18. Iltavuoron omatoiminen kaffipuffetti klo 21-21.30.
Maratonin veneparaatit avaus- ja päätöspäivinä
Lauantaina 16.7. Järvipelastus- ja Tiirapaasipäivä
Sunnuntaina 17.7. kaikille avoin onkikisa ja Uistintestin parhaimpien uistinten huutokauppa
Tapahtuman liveseurantaa veneseuran instagramissa ja fb-sivuilla & tapahtumatietoa myös veneseuran kotisivuilla

Yhteenvetoa kesästä 2021

Viime kesänä eniten kalaa 104 tuntia kestäneessä uistintestissä tuli Jade Vaapuilla, toiseksi eniten JiiÄrillä, kolmanneksi eniten Kilikero -vaapuilla. Tapahtuman suurin hauki 6,3 kg nousi Jenna Vaapulla nro 149 ja suurimman 2,3 kg kuhan ottipeli oli Tohan vaappu nro 43. Yhteensä kaloja 104 tunnin aikana nousi 183 kpl, joista kuhia oli 150 kpl.

Päätöspäivänä Uistintestin parhaat ottipelit jokaiselta valmistajalta huutokaupattiin. Tässä ottipelien nimet ja numerot (kuvat löytyvät, kun scrollailet kotisivujen uistelumaratonsivua alaspäin)

Heta nro 57, Jade 151, Jenna 146, Jesse 19, JiiÄr 128, Julma 23, Kilikero 115, Kuusamo 38, Sala 97, Sepen Tuuri 77, Toha 43. Ykköseksi ja arvokkaimmaksi huutokaupassa nousi Jade Vaapuilta nro 151, jonka hinnaksi nousi 45 €.

Admin