Veneseuran jäsenkirje 7|2021

Syksy on vaihtunut talveksi. Niin se kai on sitten pakko myöntää. Sirkkakosken sataman viimeiset kalastusveneet ja Tiirapaasi nousivat vesistä reilu viikko sitten. 23.10. yöllä sitten pohjoinen satama ja osa Sirkkajärvestä oli jo jäässä.

Monella tavalla erikoinen kesä helli lomailijoita yli 30 asteen lämmöillä. Veden ollessa myös erikoisen matalalla, upeat hiekkarannat kokosivat mitä erilaisempia vesikulkuneuvoja. Samalle päivälle näimme suppilaudalla, kanootilla, kajakilla, purjeveneellä, vesiskootterilla ja eri tyyppisillä veneillä liikkuvaa porukkaa.

Kesään kuului myös yli 20 päivän etelätuulen jakso ja todella kovat 14-15 m/s puhaltaneet myrskyt, jotka pitivät jopa ammattilaiset maissa. Heinäkuun lämmin jakso lämmitti Miekojärven vedet syvänteissäkin pinnasta 20 metriin tasaiseksi 16,3 C lämpöpatjaksi (vesitutkimus). Rantavedet olivat samaan aikaa 22-24 asteisia.

Kalanliike oli tänä kesänä monella tapaa poikkeuksellista. Ja se teki loppusyksystä melkoisen haasteellisen niin urheilu- kuin ammattikalastajille. Muikusta tunnettu Miekojärvi tuntui olevan selkävesiltään täynnä muikkua, joka ei tullut ollenkaan rantavesiin niin kuin normaalisti lokakuun puolessa välin. Lokakuun valtaisa vedennousu ei helpottanut ainakaan rantanuotanvetäjiä kun kahden viikon aikana vesi nousi noin metrin peittäen rantakivikot ja matalat hiekkarannat.

Lokakuinen syystulva. Ensilumi satoi Miekojärvelle 20.10.

Mennyt kesä toi Miekojärvelle valtaisan paljon huomiota, kun Pellon kunnan aloitteesta sekä Pellon että Ylitornion kunta hakevat Miekojärveä – Napapiirin helmeä uudeksi kansallispuistoksi. Hanke on nyt konsulttitoimistossa työn alla ja selvityksessä. Hankeselvityksessä otetaan laajasti huomioon paikalliset ja kulttuuriset asiat sekä selvitellään mm. kuinka laaja puiston pitäisi olla, jotta se etenisi Ympäristöministeriöstä aina Valtioneuvostoon hyväksyttäväksi.

Ensimmäinen yleisötilaisuus pidettiin Sirkkakosken satamassa Miekojärvi Resortissa syyskuun 16. päivä. Tilaisuus oli informaatio/työpaja -tyyppinen tilaisuus, jossa oli kyläläisiä, mökkiläisiä, kunnanvaltuutettuja, matkailuyrittäjiä ja yhdistyksien edustajia paikalla. Paikalla oli myös Metsähallituksen puistonjohtaja Hely Juntunen. Tilaisuus oli osallistujien näkökulmasta valtaosiltaan positiivinen, ja syitä sekä perusteita tuntui riittävän miksi Länsi-Lappi olisi vesistökansallispuiston arvoinen. Pohdittavaksi jäi kuinka varmistetaan puiston laajuus, jossa moninaiset reitistöt ja luontokohteet palvelisivat niin maastossa kuin vesillä liikkuvia. Samalla puheenvuoroissa haluttiin varmistaa paikkallisten nautintaoikeudet niin kalastuksen kuin metsästyksenkin osalta. Tilaisuus poiki myös toisen tilaisuuden, joka järjestetään Pessalompolossa. Näin halutaan varmistaa laajalti paikallisten ja alueen ihmisten näkemys mm. tulevan kansallispuiston laajuudesta.

Jobin postiakin Miekojärvelle saimme, kun lokakuun alussa tulipalo oli tuhonnut Raakonniemen Salonhiekan kelolaavun. Raakonniemen laavu kuuluu ehkäpä eniten retkeiltyyn Orhinselän hiekkasärkkä – Raakonvaara – Raakonniemi -retkeilyalueeseen. Laavupalosta ei tullut hälytystä järvipelastukselle, vaan kalastajat löysivät sen myöhemmin täysin palaneena. Miekojärven laavut ovat pääosin rakennetut 1992-1993. Metsähallitus ei 19.10. julkaistun tiedotteensa mukaisesti tiennyt palon syytä. Laavun yhteydessä olevat puuliiteri ja puusee ovat edelleen käytössä. Uuden laavun rakentamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Viime vuoden kesällä alkanut kotimaisten lomailijoiden ja luonnossa liikkuvien merkittävä lisääntyminen on tuonut painetta Miekojärven suosituimmille reiteille ja tulistelupaikoille. Raakonniemen laavu on lähin paikka, kun Orhinselän kota, laavu ja tulistelupaikat ovat täynnä. Sama on näkynyt Pieskänjupupukan näköalapaikan kohdalla. Siellä alkaa olla tarve kunnolliselle ja turvalliselle tulistelupaikalle, jopa laavua ja vaihtoehtoista reittiä liikuntarajoitteisille on toivottu.

Sirkkakosken vene- ja kalasataman uusi venelaituri

Päätän tämän tarinoinnin iloisiin uutisiin. Syksy toi uuden kelluvan venelaiturin Miekojärven Sirkkakosken venesatamaan. Uusi kotimainen laituri on sähköistetty ja sivukuluilla varustettu. Laituri liittyy parhaillaan asennettavien satamahallin aurinkopaneleiden, purkauslaiturin sähköistämisen ja pientraktorin hankinnan ohella EMKR -rahoitukseen, jonka Pellon kunta on saanut sillä perusteella että satamassa on 1. ja 2. ryhmän kaupallisia kalastajia.

Parasta alkavaa talvea kaikille! Laitelkaapa kesän parhaita muistoja kuvina veneseuran fb-sivulle jaettavaksi, niin saamme yhdessä niitä ihailla tulevien pakkaspäivien aikana.

Tervehtien

kommodori Jukka ja kommodorska Päivi

Admin