Kommodorin jäsenkirje 1 / 2021

Tervehdys Veneseuran jäsenet,

Toivottavasti olette pysyneet terveinä, liikkuneet, ulkoilleet ja nauttineet Lapin pitenevistä kevätpäivistä. Vaikka on todettava, että samainen epävarmuuden aika joka alkoi viime keväänä tuntuu jatkuvan, me veneseuralaiset pyrimme katsomaan valoisasti eteenpäin.

Miekojärven Uutiset

Veneseuran tapahtumista tähän kevääseen liittyy perinteisesti 31. kerran MIEKOJÄRVI UUTISTEN teko ja kokoaminen. Olen nyt aloittelemassa lehden sisällön kokoamista ja kuten aina, pyydän teiltä jäseniltä ideoita ja juttuvinkkejä. Mikä ettei kuvia ja valmiita juttujakin otan vastaan.

PS. pieni vihje: meille on tulossa ystäväni Hannun kokoamana juttuja/artikkeleita Miekojärvellä jopa yli 100 v sitten tapahtuneista asioista.

Uistelumaraton 100+4 h ja SUURI UISTINTESTI
Veneseuran päätapahtuma, jota nyt teemme isolla talkooporukalla, on 13.-18.7. järjestettävä Uistelumaraton 100 + 4 h -viikko, joka pitää sisällään SUUREN UISTINTESTIn.

Olimme uistelumaratonilla mukana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden oheistapahtumissa. Siitä kaikki lähti. Tulevana kesänä, kun Uistelumaraton käydään viidennen kerran, olemme saaneet valtakunnallisesti mukaan 13 uistimen valmistajaa ja yli 130 testattavaa uistinta. Näin ollen valtakunnallista kiinnostusta ja näkyvyyttä on luvassa.

Uistelumaraton -tapahtuman kantavana voimana on ollut vesi – ja veneturvallisuusasioiden edistäminen. Olemme koonnet varoja Miekojärven veneseuran järvipelastustoimintaan. Tuotoilla kustannamme mm. pelastusvene Tiirapaasin huollot, kunnossapidon ja pidämme yllä pelastusvalmiutta Miekojärvellä.

Uistelumaraton -tapahtumaan on liittynyt myös kotimaisen paikallisen kalan myynnin edistäminen.

Niinpä veneseuran ja kaupallisten kalastajien yhteistyöllä koko tapahtumaviikon aikana Sirkkakosken satamassa on joka päivä TUOREEN KALAN KALAMARKKINAT sekä veneseuran kaffipuffetti.

Uisteluvenekuntien tuomat kalansaaliit kiinnostavat ja samalla on mahdollisuus ostaa jalostettua kalaa. Tarkoituksemme on kehittää näitä markkinoita mm. paikallisten käsityöihmisten myyntipöydillä eli tässä on myös mahdollisuus tulla talkoilemaan. Kaffipuffetissa on kivoja talkoohommia makkaranpaistosta lätyn paistoon n. 3 h päivässä!!

Rajajokikomissio tukemaan Miekojärven Uistelumaraton -tapahtumaa

Saimme melkoisen arvokkaan huominosoituksen suomalais-ruotsalaiselta Rajajokikomissiolta,kun se myönsi kalastus- ja kulttuuritapahtumaamme 2.500 € avustuksen.

Työ Miekojärven puolesta ja kehittämiseksi jatkuu ja toivon arvoisat jäsenet, että yritätte jokainen omalla tahollaan vaikuttaa siihen että Miekojärvi pysyy mielenkiintoisena retkeilyalueena palveluineen.

Alla maaliskuussa 2021 lähettämäni kirje Metsähallituksen puistonjohtaja Hely Juntuselle. Kirje laitettiin tiedoksi myös Pellon ja Ylitornion kunnajohtajille.

Veneseuran tapahtuminen edistymistä voit seurata veneseuran omilla kanavilla: kotisivut www.miekojarvi.fi ja FB-sivut miekojarvi.fi

Maaliskuun kevätterveisin

Jukka Sirkkala

kommodori

Ps. Voitte jäsenet laittaa kuvia laavuilta ja näköalapaikoilta jne. sekä kommentteja retkeilystä Miekojärvellä FB-sivillemme

Tässä tiedoksenne tärkeä yhteystieto: Miekojärven luontopalveluiden huollon osalta (laavut, kodat, pitkospuut, opasteet jne.). Jos huomaatte putteita tai teille tulee uusia ideoita, ottakaa yhteys luontopalveluihin.

Tällä hetkellä Peräpohjolan puistoalueen kenttäpäällikön tehtävää hoitaa Jarmo Asell.
Puh. 0206396043 tai sposti: Jarmo.Asell@metsa.fi

Kirje MH:n puistonjohtaja Hely Juntuselle

Tervehdys Miekojärveltä,

Olemme saaneet viime päivinä lukea lehdistä, kun kansallispuistot (Ylläs – Pallas) ovat saaneet merkittävästi rahoitusta tärkeään rakennusvelkaan. Olemme tästä laajasti iloisia. Mennyt pandemiavuosi ”räjäytti pankin” eli suomalaiset lähtivät luontoon ja tuo innostus näkyi kansallispuistoissa jonoina ja täysinä parkkialueina. Miekojärvellä koettiin myös samoja asioita. Väkeä riitti niin näköalapaikoilla kuin luontopoluilla eivätkä laavu- ja tulistelupaikat aina riittäneet kun kanootti/kajakkiporukat ja veneilijät hakivat yöpymispisteitä.

Miekojärven vahvuutenahan on ollut useat eri toimijat. Pellon ja Ylitornion kunnat ovat esimerkillisesti huolehtineet satamista, retkeilyalueen rantautumislaitureista ja veneilyturvallisuuslaitteiden huollosta. Erikoismaininta pitää antaa Pellon kunnalle kesästä 2020, jolloin Sirkkakosken satamaan saatiin yleisö-wc ja Karhumaan kaava-alueen venesatamaa siistittiin laajasti ympäristön osalta sekä laavut, puusee ja polttopuuhuolto laitettiin kuntoon. Tulevana kesänä 2021 Sirkkakosken satama saa uuden kelluvan laiturin ja purkaus/kiinnityslaituri kunnostetaan sekä sähköistetään.

Keskeiseltä osiltaa Miekojärven retkeilyalue on valtionmaiden sisällä. Miekojärvi on ollut ammatti- ja ansiokalastuksen kohteena aina 1500-luvulta saakka. Virkistys- ja ammattikalastuksen ja Miekojärven vapaa-ajan asumisen edellytysten osalta Metsähallitus on tehnyt alueella asiokasta työtä. Metsähallitus (luontopalvelut) on rakentanut ja pitänyt yllä 1990-luvun alusta alkaen mainiota palveluverkostoa Miekojärven suosituimmille retkeily- ja rantautumiskohteille.

Miekojärven Veneseura on 100 jäsenen yhdistys Miekojärvellä. Mukana on väkeä paikallisista kylistä sekä laajasti mökkiläisiä. Toimintamme aktiivisuus suuntautuu Miekojärven kehittämiseen, järvipelastustoiminnan ylläpitämiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Olemme myös julkaisseet 30 vuotta kesämatkailun ja veneilyn erikoislehteä Pello-Ylitornion alueella. Tulevana kesänä 2021 ilmestyy 31. vuosikerta. Lehdissä olemme esitelleet laajasti Miekojärven aluetta niin retkeilyn, monenlaisen kalastuksen kuin veneilyn palveluidenkin kautta.

Olisin nyt halunnut tiedustella Metsähallituksen suunnitelmia Miekojärven retkeilyalueen osalta.

Tulevaakin kesää kohden mennään ja kiinnostus Miekojärvelle tulon suhteen on selvästi kasvamassa. Osaisiko Hely Juntunen vastata miten tai millaisia suunnitelmia tai kehittämistoimia Miekojärven suuntaan ollaan tekemässä?

Sain loppukesästä 2020 palautetta, että Vaarasaaren luontopolulla oli kaatuneita puita ja että joiltakin laavuilta oli polttopuuhuolto jäänyt tekemättä. Näistä kyllä välitinkin viestiä ( 8.9 ja 30.11.2020 ) Metsähallitukseen. Toivotaan, että tulevan kesän osalta rahoitusta ja tekijöitä riittää näidenkin asioiden hoitamiseksi. Näkemykseni on, että meillä alkaa olla myös 1990-luvulla rakennetuille laavuille korjaustarpeita ja että tulisijat ja penkit olisi lähes kaikki uusittava.

Ajattelen myös, että kun tällä hetkellä on laaja kiinnostus rakentaa Lappiin oma talviasuttava mökki, jopa etätyöpaikaksi, niin olisiko nyt tarpeen uudistaa tuo Karhumaan kaava-alue. Alueella on tiestöt ja kunnallistekniikat valmiina, nyt vain pitäisi raivata tontit houkuttelevaksi ja laittaa tonttien ja teiden viitat kuntoon.

Miekojärven veneseuran puolesta Jukka Sirkkala, kommodori

> Julkaisemme Hely Juntusen vastauksen ja kunnanjohtajien kommentit myöhemmin.

Admin