Kommodorin joulutervehdys 2018

Kommodorin joulutervehdys

Hiljaisuus ja odotus täyttää mielet, kun valmistaudumme joulun juhlaan. Niin ovat myös Miekojärven selät pitkän syksyn ja kauan jatkuneen alkutalven jälkeen vihdoin saaneet jääkannen – perinteisesti eteläselkä viimeisenä. Pitkään lauhana jatkunut marraskuu ei antanut jääpeitteen juurikaan vahvistua. Innokkaimmat verkkomiehet ovat kuitenkin jo ennättäneet nostaa pieniä saaliita haukia ja kuhia jääpeitteen ollessa viikolla 50 noin 5-15 cm.

Tässä tervehdyksessä kokoan mennyttä vuotta 2018 ja kirjoittelen hieman ajatuksia myös alkavalle vuodelle 2019. Veneseuran väki vetää perinteisesti henkeä talviaikaan, mutta aina jotain Miekojärveen liittyvää tapahtuu talvellakin.

Luonnonsuojelu ja Miekojärvi
Keväällä 2018 saimme kuulla, että Metsähallitus esittää mm. rantojensuojelualueita luonnonsuojelualueiksi. Tämä on miekojärveläisille melkoisen iso asia, hallinnoihan Valtio Miekojärven vesistä yli 83 %. Aikanaan vuosina 1990-1992 suurin osa Miekojärven saarista + Orhinselänniemen alue siirtyi juuri rantojensuojelualueiksi. Luonnonsuojelualueasiasta järjestettiin tiedotustilaisuus Ylitorniolla, jossa allekirjoittanutkin oli mukana. Veneseuralle ko. asia on merkittävä koska koulutus- ja virkistymiskeskuksemme Mäntylaki jää luonnonsuojelualueen sisään. Saimme informaatiota ja meitä rauhoiteltiin, että järveä ei rauhoiteta, vaan sen käyttö jää entiselleen ja laavut ja kodatkin saavat ainakin toistaiseksi jäädä. Nyt syksyn aikana on ainakin suullisesti ilmoitettu, että voimme jatkaa edelleen vuokralaisena Mäntylaessa. Metsähallitus ja Ympäristöministeriö jatkavat valmisteluaan. Alun perin uusien luonnonsuojelualueiden piti tulla lausunnolle jo syksyllä 2018, mutta nyt näyttää siltä, että ne tulevat vielä kaikkien avoimesti arvioitavaksi vuoden 2019 aikana.

Asiat omissa käsissä
Miekojärveläisten, siis kaikkien siellä kalastavien, mökkeilevien, retkeilevien sekä Pessalompolon ja Sirkkakosken kyläläisten ja meidän veneseuralaisten on muistettava pitää ääntä saavutettujen asioittemme puolesta. Seuraamme eri puolilla Lappia Metsähallituksen luontopalveluiden nk. ilmaispalvelujen: laavujen, kotien, pitkospuiden ja siltojen alas-ajoa. Syynä on se, että Metsähallitukselle ei osoiteta riittävästi varoja näiden yhteiskunnallisesti tärkeiden virkistyspalveluiden ylläpitoon. Miekojärven laavut ja kodat sekä vuokratuvat ovat saaneet olla vielä paikoillaan. Se että niitä lähdetään meiltäkin purkamaan tai niiden huolto lopetetaan, on ikävä kyllä jollain lailla todennäköistä. Näkösällä on, että Metsähallitus panostaan jatkossa vain kansallispuistoissa oleviin palveluihin. Ne ovat kyllä sitten miekojärveläisiltä veneilijöiltä tai retkeilijöiltä kaukana. Samaa kategoriaan kuuluvat kuntien hallinnoimat ja nykyään omistamat venesatamat, kalasatamat ja rantautumislaiturit sekä veneilyreitistöjen huolto. Kuntien kiristyvissä talouksissa näyttää olevan lähes joka vuosi uudelleen mietittävänä korjataanko tai huolletaanko laitureita tai meiltä jopa kysellään, tarvitaanko niitä?

Mennyt kesä oli lähihistorian lämpimin ja vesillä oli paljon veneilijöitä, melojia ja uimaväkeä. Laavuilta nousivat savut ja suosituimmalla paikalla Orhinselän hiekkasärkällä oli jopa satamäärin auringonpalvojia parhaina iltapäivän hetkinä. Yhtä kaikki valtaosa laavuilla vierailijoista ei jättänyt merkkiä käynnistään eli ei laittanut nimeään vieraskirjaan. Nämä vieraskirjamerkinnät ovat lähestulkoon ainut todiste luontopalveluille, että laavut ja kodat ovat kovassa käytössä. Vuosina 90- 92 kun näitä vieraskirjoja aktiivisesti kirjoitettiin ja vuosittaiset kävijämäärät laskettiin, niin kirjojen mukaan jopa 10 000 vierasta vieraili Miekojärven laavuilla, vuokratuvissa ja kodissa. Käyttöä näille palveluille löytyy myös talviaikoina. Moottorikelkkasafarit liikkuvat Pello-Rovaniemi-Ylitornio -reitillä ja pilkkimiehet ja ammattikalastajatkin käyvät mielellään valmiilla tulipaikoilla laavuilla ja kodilla kahvinkeitossa. Meidän kaikkien tehtävä on pitää näitä meille tärkeitä palveluita esillä ja tehdä työtä niiden säilymisen eteen.

Veneseuran kesätapahtumat kokosivat mukavasti väkeä
Aloitimme kesän Sirkkakosken uudistetussa kalastamassa veneilykauden avajaisten merkeissä. Pellon uusi kunnanjohtaja Eero Ylitalo oli avajaispuhujana. Järvipelastusvene Tiirapaasin muutama vuosi sitten aloitettu kunnostus on tällä erää loppusuoralla. Menneelle kesälle uusittiin turbo ja nyt näyttäisi siltä, että pelastusvene on koneen ja rungon puolesta hyvässä kunnossa. Ajatuksena on, että järvipelastajat talkoilevat ensi kesänä vielä veneen valoasioita led-aikaan. Saimme Tiirapaasille ensimmäisen kerran suojaisan tallipaikan Pekka Mustajärveltä, joten luminenkaan talvi ei pääse tekemään tuhojaan.

Olemme nyt kahtena kesänä järjestäneet veneseuran uisteluvenekuntien kanssa Uistelumaratonin. Viikon aikana keräsimme maratonissa saaliina tulleen tuoreen kalan markkinoilla seurallemme mukavan summan rahaa. Alustavasti meillä on halu jatkaa tapahtuman kehittämistä. Mahdollista on, että myös uistelukilpailu palaa vielä Miekojärvelle. Tästä kuullaan varmasti lisää kevään 2019 aikana.

Mäntylaen vuokrakäyttö on ollut kohtuullista ja sillä on lähestulkoon katettu kämpästä menevät vuokra- ja sähkökulut. Jäsenille tarjotaan edullista käyttöä 25 €:n avainpantilla. Toukokuun siivoustalkoisiin toivottaisiin lisää väkeä, joten tervetuloa mukaan ensi toukokuussa.

Miekojärven Uutiset, nyt NAPAPIIRIN SANKARIT -teemalla, ilmestyi jo 28. kerran. Paljon kiitoksia lehden tekoon osallistuneille sekä lehden lukijoille ja tukijoille! Veneseura ja järvipelastuksen vapaaehtoiset kiittävät!

Tässä kohtaa toivottelen kaikille mukavaa joulunaikaa ja turvallista Uutta Vuotta 2019!

tervehtien
kommodori Jukka ja kommotorska Päivi

Admin