Kommodorin joulutervehdys 2019

Päivät lyhenevät ja sininen hämärä ottaa yhä vahvemmin otetta talvesta.

Perinteisin menoin lokakuun lopun viilentyneet yöt alkoivat tuottaa kärpäsensiipeä mataliin lahtiin ja joka viikko veneet vähenivät satamasta. Me yritimme pitää kiinni viimeisistä syksyn rippeistä ja nautimme auringon säteistä, jotka jo kimalsivat jään pinnalta. Oli aika nostaa venekalusto ja huoltaa sitä tulevaa avovesikautta varten. Tiivis ja kiihkeä viiden kuukauden avovesikausi oli päättynyt. Meille konkreettinen muutos Miekojärven kesäpesän (Pieskänsalmen) syksyisestä vesisateesta oli melkoinen. Illalla oltiin Jerisjärven talvipesässä ja meitä odotti 27 cm lunta ja lumityöt. Saimme siirtyä suoraan talven ihmemaahan.

Nyt on aika summata mennyttä vuotta 2019. Ja kuin lennosta ajatuksen siivet ennättää jo Veneseuran tulevalle 30-vuotisjuhlavuodelle 2020.

Menneeseen ei ole paluuta sanotaan. Mutta muistot ja kuvat tuovat esiin vahvoja tunnelmia, joita koettiin miekojärveläisten kanssa viime kesänä. Veneseuralle vuosi oli tärkeä monellakin lailla. Keväällä kommotorska Päivin ja yhteistyökumppaneiden avulla uudistetiin täysin Veneseuran kotisivut miekojarvi.fi ja avattiin toivotut nopean toiminnan Fb-sivutkin. Veneseura siis päivitti oman some-mailmansa, jota sihteerimme Seppo Joona vielä täydentää sähköpostilla ja whatsapp- viestiryhmällä.

Melontaa, Vapepa– ja kalastajakoulutusta

Kesän teema ”Miekojärvi melojien mekkana”, näkyi monella tapaa. Veneilykauden avajaiset aurinkoisessa Pessalompolon venesatamassa kokosi veneseuran väen lisäksi paikalle uudet yhteistyökumppanit Rovaniemen melojat sekä paikallisen melontaretkien järjestäjän KJ-Experience Kari Järvisen. Melonnan ammattilaiset kertoivat harrastuksesta ja sen aloittamisesta turvallisuusasioita unohtamatta. Kesän aikana saimme huomata useitakin melontaporukoita retkeilemässä Miekojärvellä ja rantautumispaikoilla telttojen kanssa. Yöttömän yön melontareitille saatiin mukavasti tutustujia. Ainakin yksi melontakursssikin oli Sirkkakosken päässä Resortin toimiessa kurssipaikkana.

Alkukesänä Resortin vierastalo toimi sekä Vapepan etsintäjohtajakoulutuksen että Miekojärven ja laajemminkin Lapin ammattikalastajien Innovaatiopäivien koulutuspaikkana. Nähtiinpä Miekojärvellä myös Arktiset Vedet -kuvausryhmäkin, joka marraskuun lopussa esitteli kansainväliseenkin levitykseen menevän Miekojärvi -jakson.

Uistelumaraton Veneseuran kesän voimannäyte

Viime kesänä uisteltiin jo kolmas Uistelumaraton. Veneseuran vetouistelun harrastajat yhdessä JK-tuotannon kanssa kokosivat Tuoreen kalan kalamarkkinoilla veneseuralle hienon n. 2.000 €:n lahjoituksen järvipelastusalus Tiirapaasin toiminnan ylläpitoon. Heinäkuun Uistelumaratonviikko toi kiinnostuneita vieraita aina Rovaniemeä ja Torniota myöten. Veneseuran vaimoväki tarjoili vieraille Sirkkakosken sataman pihateltassa virvokkeita sekä kahvia ja pullaa. Väkeä riitti ja mukavaa tunnelmaa kalastajien ja kalaruuan ystävien kesken. Viikko huipentui ikärajattomaan Onkimestaruuskilpailuun, jossa voittaja nappasi yhteismitaltaan 6 m 52 cm kalaa. Uistelumaratonia seurattiin hyvin myös medioissa. Lapin kansan ja Lapin alueradion jutut ja uutiset tsemppasiavat talkoolaisia.

Järvipelastuksella avustustehtäviä

Pelastusvene Tiirapaasi katsastetiin toukokuulla runkokatsastuksen osalta ja kesällä Meripelastuksen alustarkastaja Taneli Mauno teki aluksen kunto- ja ajokatsastuksen. Alkukesästä alukseen uusittiin nk. ajokauhan hydraalipumppu ja investointiin saatiin mukaan myös ajo- ja etsintävalojärjestelmän uusiminen. Investoinnista vastasi SMPS. Veneseuran osalle jäi omarahoitusosuus. Käytännön työstä vastasi jäsenemme Erkki Keränen. Kesän aikana vaihdettiin hehkuvalot nykyaikaisiin tehokkaisiin led-valoihin. Jotain viimeistelyä jäi myös tulevalle kaudelle. Meripelastusseura lahjoitti alukseen uuden tehokkaan kiikarin ja ladattavan käsivalaisimen.

Varsinaisia pelastustehtäviä Tiirapaasilla ei kesällä 2019 ollut. Järvipelastajia työllistivät lähinnä pienet avustustehtävät mm. moottorihäiriöt, akkuvirran loppuminen jne.

Veneseuran kolmas vuosikymmen täyttyy keväällä 2020

Mäntylaen koulutus- ja virkityskeskuksen toiminta saa jatkoa. Miekojärvellä käynnissä oleva rantojensuojelualuieden muuttuminen luonnonsuojelualueiksi ei tule näillä näkymin muuttamaan alueiden virkistyskäyttöä (saaret, Orheinselän hiekkasärkkä ja Mäntylaen alue). Olemme saaneet vahvistuksen, että Metsähallitus tulee jatkamaan Mäntylaen vuokrasopimusta.

Valitettavasti Metsähallituksen voimavarat tuntuvat hupenevan kaikkialta muualta paitsi kansallispuistoista. Veneseura on omina kustannuksina ylläpitänyt Mäntylaen kämppäkenttää ja sen rakennuksia. Menneen kesän investointi oli päärakennuksen piippujen uudet verhoilut (kustannuksiltaan n. 1000 € ). Näihin kustannuksiin emme saaneet Metsähallitusta mukaan. Kaiken kaikkiaan muistuttaisin, että kaikkien Miekojärvellä toimivien olisi pidettävä ääntä omasta toiminnastaan ja siellä olevien rakenteiden tarpeesta. Vain näin siellä olevat virkistyspalvelurakenteet (laavut, kodat, kämpät, pitkospuut jne.) säilyvät. Taloudelliset niukat resussit vievät voimavaroja myös kunnilta. Toivotaan, että yhdistyksemme kotikunnat Pello ja Ylitornio löytävät rahat jatkossakin niin satamahallien, venesatamien kuin rantautumislaitureiden ja veneturvallisuuslaitteidenkin ylläpitoon. Nämä kaikki ovat tärkeitä Miekojärvellä niin moninaisen elinkeinotalouden kuin virkistystoiminnankin näkökulmasta – on sitten kysymyksessä ammattikalastuksen kehittäminen tai vaikka uusien mökkiläisten saaminen Karhumaan kaava-alueelle. Kesäiset päivät ja hyvät kalakannat toivat menneenäkin kesänä runsaasti veneilijöitä niin venereiteille, laitureille kuin vuokrapaikoillekin.

Kolmekymmentä vuotta veneturvallisuutta Miekojärvellä

Tulevan Veneseuran juhlavuoden valmistelu alkaa pian vuodenvaihteen jälkeen. Työtä varmasti tekee meidän pieni hallituksemme, mutta yhtälailla kutsumme teidät kaikki lähes n. 90 jäsentä mukaan ideoimaan juhlavuoden tapahtumia.

Samaan aikaan kesälehtemme Miekojärvi Uutiset täyttää myös 30 vuotta. Juhlalehtemme tulee varmasti entistä komeampana. Sen tärkeyttä alueen elämän, virkistyskohteiden ja -muotojen esittelijänä korostaa mm. yhteydenotot Lapin maakunta-arkistosta, joka on halunnut säilyttää kaikki lehtemme. Miekojärvi -lehden merkitys on ollut suuri yhtälailla paikallisen aluehistorian esittelijänä kuin veneilyyn ja veneturvallisuusasioiden uutuuksien esittelyssä. Kymmenen vuotta sitten seuramme 20-vuotisjuhlassa Jupon Erä:n ampumaurheilukeskuksessa nyt jo edesmennyt lehtemme pitkäaikainen kolumnisti Pekka Lanko muistutti, että tärkeintä ei ole UUTISET vain MIEKOJÄRVI -uutiset!

Erityiskiitokset ja terveiset lähetän Lankojärven lähikauppiaalle Raution Heikille, joka on menestyksekkäästi jakanut Miekojärven Uutisten lehtinippuja koko kesän myymäläautokierroksillaan pitkin Lappia!

Hyvät Miekojärven ystävät,

Jouluna Napapiirillä aurinko pysyy horisontissa ja auringon kajo kuljettaa meitä lapsuusajan joulutunnelmissa. Toivottelemme parasta mahdollista ja tunnelmallista jouluaikaa 2019 teille kaikille ja menestyksellistä, turvallista ja terveyden täytteistä Uutta Vuotta 2020!

Jukka ja kommotorska Päivi

Perinteisenä joulahjana Jukka tarjoilee teille kommodorin joulutarinan, joka ilmestyy vähän ennen joulua.

Admin