Kommodorin syystervehdys 2020

Vielä on kesää jäljellä. Näin varmasti sopii ajatella, kun on saanut ihastella kauniita syyskuun päiviä Miekojärvellä. Kesä vesillä on ollut erikoisen vilkas. Miekojärven ovat löytäneet yhä usemmat uudetkin kulkijat.

Tarkastelemme työmme puolesta Miekojärvellä liikkuvia lähes päivittäin ja olemme huomioineet monenlaisten vesiretkeilijöiden kasvun kuluneena kesänä. Merkille pantavaa on ollut retkeilijät, joilla on teltat ja parhailla jopa telttasaunat hiekoilla. Kauniimpina viikonloppuina viralliset rantautumispaikat (laavut ja rantautumislaiturit) eivät ole missään nimessä riittäneet, vaan rantautujat ovat löytäneet lähes kaikki Miekojärven yli 30 hiekkarantaa. Yksi merkittävä ryhmä tänäkin kesänä ovat olleet melojat, joita liikkuu Miekojärven saaristossa. Edes tuuliset päivät eivät ole näitä ”huimapäitä” estäneet retkeilemästä. Ja tottahan on, että saaristo antaa myös aina suojarantoja käyttöön.

Retkeilijöiden lisäys on näkynyt suosituimmissa paikoissa, mm. Orhinselänhiekkasärkällä, polttopuiden ja puuceen huollon puutteena. Veneseura on ollut yhteydessä Metsähallitukseen, joka on ulkoistanut Miekojärven luontopalveluiden huollon tästä kesästä alkaen. Puistonjohtaja Hely Juntunen on luvannut asioihin korjausta. Olemme myös toivoneet huollon lisäksi kehittämistä Miekojärven luontopalveluihin.

Turvallisuusasiat huomioitava lähtiessäsi vesille

Elokuussa jouduin henkilökohtaisesti puuttumaan nuorten miesten veneilyyn, kun miehet painoivat nopeakulkuisella veneellä pintakarien päältä. Vain satumainen tuuri pelasti nämä kolme miestä isommalta vahingolta. On muistettava, että veneilyreitit eivät ole ”sekuvain” Miekojärvellä, vaan niillä liikkuessasi olet turvallisilla vesillä. Miekojärven veneilyreiteillä harauskorkeus on 1,5 m. Liikkuessasi veneilyreittien ulkopuolella, olet aina omillasi ja tarvitset joko sähköisen kartan (karttaplotteri) tai paperisen veneilykartan. Kipparin vastuulla on tietää missä veneilee.

Miekojärven järvipelastuksella on ollut tehtäviä

Tänäkin kesänä olemme pitäneet järvipelastusveneen valmiutta yllä. Tiirapaasi onkin ollut kolmessa avustustehtävässä. Kaikkissa näissä on ollut sama veneilijän ongelma eli veneen virta on yllättäen loppunut. Avuntarvitsijat ovat saaneet joko lisävirtaa käynnistykseen tai hinauksen satamaan.

Nyt Lapinkin illat pimenevät ja on tärkeää tarkastaa veneen akun virtataso jo lähtiessä. Tänä päivänä retki- ja uisteluveneissä on paljon virranottajia: läppäreitä, kaikuluotaimia, karttaplottereita, puhelimen latureita, radiota jne. Ja nyt kun illat pimenevät on tärkeää omankin turvallisuuden vuoksi, että veneissä on toimivat ajovalot. Vain näin tulet nähdyksi ja huomioiduksi muiden veneilijöiden taholta.

Kesäkalastuskausi huipentuu syys-lokakuulla

Pimenevät illat tuovat haasteita myös venekunnille löytää ja nähdä pyydykset. Muikkusesongin aikana sekä pintaan heitetyt muikkuverkot että seisovat pohjaverkot on syytä merkitä näkyvin lipuin. Ja suosittelen myös heijastimien käyttöä.

Nuottaporukat liikkuvat aamusta iltaan, joten apajapaikkojen läheisyydessä veneillessä kannattaa katsella ettei vain nuotta ole vedessä. Nuottaporukat laittavat yleensä rantatulet varoittamaan, että nuottaus on käynnissä. Tehokkaat otsalamput antavat valoa työskentelyyn ja niillä on helppo kiinnittää veneellä liikkuvien huomio.

Pellon kunta kehittää Karhumaan venesatamaa

Kuluneen kesän ja syksyn aikana on Karhumaan kaava-alueen satamaa parannettu käyttäjien toivomuksien mukaan normaalien vuosihuoltojen lisäksi. Satama-aluetta on siistitty, raivattu puita ja pensaita, kunnan omistamaa laavua on paranneltu sekä puuhuolto ja puucee laitettu kuntoon. Työn on tehnyt Polarväylä. Jatkossa kunnan on tarkoitus parantaa parkkialuetta ja vetoluiskia.

Sirkkakosken kalasataman purkauslaiturin ja kelluvan venelaiturin kunnostustoimet odottavat tällä hetkellä rahoitusta. Venepaikkojen kysyntä on ollut myös nousussa.

Uistelutreffit päättää kesäkalakisan 19.9.

Veneseuran kesän viimeinen virallinen tapahtuma on syyskuun Uistelutreffit lauantaina 19.9. Lähtöaika on vapaa, mutta punnitus tapahtuu klo 18. Uistelutreffien jälkeen selviää kesäkalakisan voittaja, josta kruunataan myös KALAKUNKKU 2020.

Uistelumaraton 100+4 tuntia 2021

Tulevana kesänä 2021 Veneseuran päätapahtuma tulee olemaan uudistuva Uistelumaraton. Tapahtuman kehittämis- ja suunnittelutyö on jo käynnissä ja mukaan tapahtumaan on ilmoittautunut 13 uistinvalmistajaa!

Seuraa tapahtuman valmistelua kotisivuiltamme.

Turvallista veneily- ja retkeilysyksyä!

toivovat kommodori Jukka ja kommodorska Päivi

Admin