Veneseuran jäsenkirje 2/2020

Veneilykausi 2020 alkaa olla takanapäin, vaikka Miekojärven selkävedet vellovat pitkän syksyn ansiosta vielä marraskuun jälkipuoliskollakin vapaana. Lahdet ja satamat alkavat olla jäässä.

Lopuillaan oleva vuosi 2020 oli varmasti vuosi, jonka jokainen suomalainen muistaa. Tuli poikkeustilaa, sääntöjä ja rajoituksia sekä uutisia, joilla järkytettiin ihmismieliä sekä heiluteltiin ja ravisteltiin yhteiskunnan tukipilareita. Lähihistoria näyttää olivatko Suomessa ja ulkomailla lanseeratut liikkumisrajoitukset ym. oikeita vaiko vääriä tapoja reagoida.

Suomalaiset lähtivät kuitenkin kesällä liikkeelle, luontoaktiviteetit, retkeily ja kotimaanmatkailu nousivat agendalle. Kansallispuistot ja käyntikohteet saivat vieraita ennätysmäärin. Vierailijoita riitti myös Miekojärvellä.

Pello -Ylitornion luontopolkujen ja näköalakohteiden parkkipaikoilla oli autoja runsaasti. Ja kun Miekojärven suosituimmastakin käynti- ja retkikohteesta Orhinselänniemestä loppuivat puut kesken kesäsesongin, niin se kertoo kävijämäärien isosta kasvusta. Miekojärvellä vierailijat olivat monenlaista sakkia. Oli perinteisiä vetouisteluporukoita sekä jigi-ryhmiä päiväkävijöinä, mutta myös muutamien päivien yöpyjiä. Melontaryhmiä sekä melontaretkeilijöitä telttoineen ja telttasaunoineen näkyi runsaasti.

Satamissa oli uusia venepaikkojen varaajia ja vapaa-ajan veneilijöitä. Aurinkoisina päivinä suosituimmilla hiekkarannoilla oli väkeä niin runsaasti, että osa retkeilijöistä siirtyi laavupaikoilta muille hiekoille, joissa ei ollut ruuhkaa. Patikoijia näkyi Vaarasaaren luontopolulla, Orhinseläniemessä sekä Pieskänjupukan näköalapaikalla.

Miekojärven retkeilyalueen palveluita parannetaan

Menneen kesän positiivisimpiin asioihin liittyy Karhumaan kaava-alueen venesataman yleisilmeen kunnostaminen. Satamahan on ympäristökeskuksen rakentama ja sitä hallinnoi Pellon kunta. Satama palvelee etupäässä kaava-alueen mökkiläisiä veneilyyn ja kalastukseen liittyvissä asioissa, mutta myös osa Miekojärvelle tulevista päiväkävijöistä laskee veneensä Karhumaasta. Nyt kun kunnan omistamalla satama-alueella on myös laavu ja sen puuhuolto + wc kunnossa, on se entistä suositumpi vierailukohde. Satama-alueen puustoa harvottiin sekä kelluvien laitureiden ja maallevetoluiskien tilannetta parannettiin.

Veneseuran puolesta olen syyskuun (9/20) alussa informoinut Metsähallituksen puistonjohtajaa Hely Juntusta Miekojärven retkeilyalueen luontopalveluiden puutteista ja tilanteesta. Juntunen on luvannut pistää tiedon eteenpäin. Tiedotin samalla Karhumaan kaava-alueen tonttien raivuutarpeesta sekä info- ja tienvarsikylttien huonosta kunnosta. Välitin tiedon myös molempien kuntien, Pellon ja Ylitornion, kuntien johtajille.

Sirkkakosken vene- ja kalasataman kehittämistyö jatkuu. Viime kesä toi vapaa-ajan veneilijöille ja satamassa vierailijoille tärkeän avoimena olevan wc:n sataman piha-alueelle. Tähänkin aloite tuli veneseuran jäseneltä. Ammattikalastuksen jatkuminen Miekojärvellä ja sen kehittäminen on tuonut mahdollisuuden hakea rahoitusta investointeihin Euroopan kalatalousrahoituksesta. Satamahalli on saamassa vielä aurinkopanelit, joiden tavoitteena on lämmittää tulevaisuudessa mm. sataman käyttövesi. Kauteen 2021 näyttäisi rahoitusta olevan tulossa sekä vanhemman kelluvan venelaiturin uusimiseen ja kalastajille tärkeän nk. purkauslaiturin kunnostamiseen. Purkauslaiturin pintojen uusimisen suhteen esillä on ollut myös työturvallisuusasioiden huomioiminen, joka pitäisi sisällään sähköistämisen lisäksi valaistukset, trukkikuljettimet jne.

Haaveita ja kehittämiskohteita Miekojärvellä riittää

Veneilijöiden ja kalastajien tulevaisuuden toiveena on myös Sirkkakosken venesataman aallonmurtajien korottamien ja parantamien. 1980-luvun lopulla tehdyt aallonmurtajat jäivät ehkäpä alkuperäisestä suunnitelmasta hieman lyhyeksi ja korkeus aivan liian matalaksi, jotta venepaikat olisivat myrskyiltä suojassa. Ja kun vielä saataisiin jyrkkä vetoluista pitkäksi ja loivaksi, niin se helpottaisi merkittävästi veneen nostajia ja laskijoita.

Veneseuraan uusia jäseniä

Menneen kesän aikana olemme saaneet veneseuraan ilahduttavasti uusia jäseniä ja he ovat olleet kivasti mukana tapahtumissa. Veneseuran hallitus on linjannut, että kun venekunnalla tai jäsenyyttä hakevalla on selkeä ja perusteltu yhteys Miekojärveen, on tämä peruste liittyä veneseuraan ja järvipelastustoimintaan.

Veneseura on jatkanut Mäntylaen tukikohdan vuokrausta MH:lta. Ja siellä on tehty veneseuran toimesta pieniä kunnostustoimenpiteitä. Piiput on verhoiltu ja rantasaunan tulisija on saanut uudet istuimet. Tulevaan kesään 2021 on kaavailtu mm. maalipintojen uusimista.

Pelastusvene Tiirapaasi sai tälle kaudelle uudet istuimet. Ne paransivat olennaisesti veneen kuljettajan ja apukuskin työskentelyolosuhteita.

Veneseuralaiset jatkavat omalta osaltaan tapahtumien kehittämistyötä kesälle 2021. Suurimpana voimainponnistuksena on varmasti uudistuva Uistelumaraton 100+4 h. Jos ja kun näyttää siltä, että Miekojärvi olisi saamassa 2023 vetouistelun SM-kisat nyt toisen kerran järjestettäväksi niin uskonpa, että meitä ja järvipelastajia jälleen tarvitaan!!

Ps. poikkeukselliset syystulvat ovat koetelleet miekojärveläisiä. Käykääpä tarkastelemassa laitureiden ja veneiden tilannetta. Tällä hetkellä syystulva on jopa kevättulvaa korkeammalla.

Hyviä alkutalven sinisiä hetkiä odotellen

Jukka Sirkkala

kommodori    

Admin